lil precious

lbdf.lilypie.com/TikiBlogger.php/Ce1y

Daisypath - Anniversary

Daisypath -

Saturday, September 21, 2013

setahun yang penuh hikmah

assalamualaikum..

setahun berjauhan dengan suami terkadang buat aku emosi,sedih kerana berada terlalu jauh dan tidak memungkinkan aku untuk bertemu suamiku.kalau jauh dalam Malaysia ni paksa jugak macamana pun nak jumpa.ku luahkan rasa hati kepada kakak2 ipar yang sentiasa di sisi..suatu sisi yang baru yang aku sendiri tidak pernah ambil peduli dan tidak sedar langsung,hikmahnya setahun berjauhan dengan suami.

kata kaklong,kakak iparku..azie memang jauh dengan edy,tapi ada hikmah di sebalik semua ni.azie perasan tak hubungan azie dengan adik-beradik ipar lebih rapat?kalau lepas kawen azie duduk dekat dengan edy,azie takkan dapat peluang ni..

Allah..sungguh aku tidak sedar semua itu..di kala aku sedih,sunyi tanpa teman,aku punya keluarga dan adik-beradik ipar yang sangat memahami..selama berjauhan dengan suamiku aku banyak berkongsi rasa,boleh dikatakan semuanya ku kongsi dengan adik2 dan kakak2 iparku..baru ku sedar setahun ini telah memberiku satu pemberian yang sangat berharga.tambahan pula aku satu2 nya anak perempuan mama dan ayah.nikmat Allah beri untuk mempunyai adik2 dan kakak2 setelah berkahwin sungguh besar.tercapai impianku untuk mempunyai adik dan kakak perempuan.Allah memakbulkan doaku.Allah...

azie sayang kaklong,kakja,farah,nabila n dayana.terima kasih Allah..aku sayang mereka..

Friday, September 20, 2013

pemenangnya...

assalamualaikum,

pernah jumpa orang yang bila kau cakap sesuatu,ada je benda berkaitan benda yang kau cakap tapi apa yang dia cakap tu kira macam 1 level higher dari apa yang kau cakap.senang cite nak jugak dia,nak menang jugak macamana pun.contoh kau kata da lama tak pegi melancong.then orang yang respon tu balas,'aku tiap2 bulan pegi melancong'..hurmmm...aku taktaula kot aku kot yang sensitip bobonar tapi ini sangat mengjengkelkan hatiku.walau apa pun yang terjadi kau nak jugak cakap something yang way better dari apa yang aku cakap.tak bolehke kalau kau balas, ' pegila Phuket,best...'  takpun suggest tempat2 best memandangkan kau dah pegi tiap2 bulan melancong..haa gitu..sebab aku rasa bila kau cakap kau pi melancong tiap2 bulan kau nak buktikan yang ko lagi bagus dari aku..sorry to say,aku emo dengan orang pesen gini..

haha ni cuma apa yang aku rasa.mungkin orang lain rasa benda ni biasa je tapi sebab bila orang yang sama setiap kali aku berkata2 mesti respons dia pasal benda yang sama tapi 1 level higherlah dari apa aku cakap,aku rasa macam nak cakap,ko ni annoying gila.what are you trying to prove?

*situasi bukan situasi sebenar.comtoh semata.

sekian.

Saturday, August 24, 2013

selamat hari raya aidilfitri!

assalamualaikum,

this year's raya is completely different compared to the previous years because i am Mrs @ Puan Azhieeda.hihi..alhamdulillah Allah has given me the chance to be in the month of Ramadhan and to gain the best from it and also to celebrate Eid.however,i am not able to celebrate my first year of eid with my husband because he is now at the other side of the world.i should be sad but since there will be two months more to meet him,so there is nothing to worry or cry about it.remember,the best is yet to come,InsyaAllah.we can celebrate raya what in October.haha

there is nothing special during Eid for the grown ups except the joy of balik kampung,meeting siblings,giving duit raya and so forth.the term special is different for everyone.for me,it is special because i get to be with my family,even though i am living with my family but the feeling is special.hehe.the bonus part is having a new family;my family in law.

i am too lazy to write.till we meet again =)




Saturday, July 27, 2013

the test

assalamualaikum,

it is hard to write because whenever you want to write something,it only revolves around yourself missing and thinking about your husband.that is true enough for me.i have lots to say and write here but by the time i want to start writing,all i think about is him. in this special month,Ramadhan,i wish i could break fast and go for tarawih prayer with him because this is our first Ramadhan together.however, we are together in a special way.being apart keep us very very close in terms of expressing our emotions.sometimes i feel that he is not in Lebanon.ok enough with the love is in the air,haha

even though we are not able to experience things that others do during Ramadhan and celebrating Eid together, i am thankful for Allah has given me the strength to endure this. i am blessed with great family and my family in law who are here for me and always try to cheer me up whenever i feel bad being alone.i do feel sad and jealous at the same time,seeing other couples going to and fro together.i wish i could be like them but the best is yet to come,insyaAllah.

if you get to see your husband every single day,it is a blessing.
if you get to see your husband once a week,you are a lucky wife.
if you get to see your husband once a month,you are a lucky wife too.
if you get to see your husband once a year,treasure every moment.

it's nothing,really.just want you to know that nothing's gonna change my love for you,iskandar.


Wednesday, June 26, 2013

BBM pun jadi

assalamualaikum..hello..hihi

di malam yang sunyi,aku sendiri,sudah taktau mau buat apa,nak tunggu iskandar tak tentu,kadang tu pukul 12 ke atas baru dia bbm..masa tu aku dah bermimpi ke Lubnan.ahaks! kalau mata aku ni agak tahan lasak,aku akan tunggu sampai doblas setengah.if not then you know why la..

okey nak ceritanya pasal BBM kan..mari kita singkatkan jangkamasa suami aku di luar negara kepada 2 semester.semester pertama dari bulan oktober 2012 - mei 2013.lebih satu sem tu tapi sebab mei waktu beliau pulang,maka kita kena jadikan satu sem.orait sem 1 sudah berjaya dilepasi.awal2 sem 1 tu agak teruja plus rinduuu yang maha hebat.setiap hari rasa nak communicate.BBM pun tak cukup.nak tengok muka,nak dengar suara,nak itu nak ini dsb.hah memang banyakla permintaannya.

untuk sem 2 ni kite BBM je.actually masa sem 1 dah kitorang ni BBM je sebab line internet kat lubnan tu sangat teruk.nak skype pun menyiksa jiwa.solusinya kalau rindu aku minta gamba je.then BBM.dua tu je yang buat aku tersenyum2 sebelum melelapkan mata.browsing through your photos.kadang happy  kadang banjir kalau datang masa2 drama tu.uhuk.aku kena kuat.kalau sem 1 aku mampu hadapi,sem 2 ni apatah lagi..tapinya sekarang ni aku rasa lama.aku nak suami aku balik sekarang jugak.kalaulah seminggu tu umpama sebulan,lagi 5 minggu lah lagi nak jumpa.ayat nak cairkan diri sendiri.

ok aku sebak.sobs.

Saturday, May 11, 2013

kanak-kanak pun nak mengundi!

esok harinya selepas negara selesai mengundi,ku ke sekolah dengan berat hati dan berat mata.penat jaga tempat mengundi tak hilang lagi,kena datang kerja esoknya.punyalah yakin esoknya cuti dengan bangun lambatnya,baju tak gosoknya dengan mata separuh terbuka,ku gagahi jua.oh my school..

seriously memang dari pagi hingga waktu loceng terakhir berbunyi mata aku ni separuh terbuka.mata hanya cerah bila masuk darjah satu.kagum tengok bilangan murid yang wow! sikitnya! rasa tenang dan aman dibandingkan dengan hari2 biasa bilamana kanak2 darjah satu meloncat2 berlari2 waktu cikgunya ini mengajar.hari ni semua kanak2 jurus belaka..duduk diam2 kt meja masing2.takde gengla tu nak hu ha hu ha.kan3?hahaha..tapi sekolah hari tu memang lengang dengan majoriti murid2 tak hadir,bajet cutila tu.semua kelas hanya separuh kedatangan je.untuk darjah 1 ni memang heaven la,boleh mengajar dengan aman!

masing2 khusyuk siapkan latihan yang diberi,mataku tertumpu pada kanak2 yang dh siap buat kerja.di tangan mereka ada kertas hijau dan biru,carikan dari buku catatan kecil mereka yang berwarna-warni.yang peliknya hanya warna biru dan hijau yang dipilih.rupanya sedang khusyuk melukis bendera parti masing2.si daniel syamim melukis gambar dacing yang berat sebelah tapi ada nampak rupa dacing manakala si amir firdaus melukis gambar bulan yang terlalu kecil.ooo lalalala..apa kamu buat ni anak2 oi?kedengaran sesama mereka berdiskusi tentang nak sokong parti mana.ada yang pilih bulan,tak kurang juga dacing.sudah kedengaran agak berkelahi di situ.namun situasi terkawal.manakan tidak,jalan menuju ke sekolah dipenuhi dengan bendera yang agak sarat.itulah santapan mata mereka setiap hari.

cikgu menenangkan suasana tegang dengan snap2 gambar.haha..saja santai2,snap2 sikit gambar kanak2

cilik ni..yang pasti ini bukan kelas pendidikan seni visual tentang cara2 melukis bendera kertas dengan betul.


Thursday, April 11, 2013

6 months 3 weeks

i really don't have the time to write here.i do have the intention to write but i'm too lazy,i think.haha..to be exact,me and iskandar have been married for 6 months n 3 weeks.how fast time flies.if i were to be 'bunting pelamin', i will be having my 5months baby bump.kui2..we are so looking forward to it..=) having a new member in the family.

i don't have problem with people asking me when i am going to get pregnant since me and iskandar are having long distance relationship right now.it is a relief! sometimes when people keep asking the same question,feels suffocated and wanted to dissappear.vanish in the thin air.haha

come on,people! having a zuriat is a gift from Allah.if it is meant to be then it will..just keep working on it,always make doa so one day you'll conceive and alhamdulillah!it's a girl/a boy.

p/s: mind your fertile zone.ngehehe =p




Wednesday, March 20, 2013


lalala..menghitung hari..well yes aku memang membilang hari.tiap2 hari aku pangkah kalendar.cuti pun aku dah apply.excited sgt ni..hihi

cepatla pulang dari tempat bersalji tu.panas kat malaysia ni best.nanti ada orang tu tak tahan panas plak. =p

Wednesday, March 13, 2013

GERAM

tajuk entri pun dah terang lagi bersuluh yg aku geram.geram dgn pengurusan yang takde angin takde ribut suke2 je paksa aku.

mentang2 penah terlibat ni nak suruh masuk lg.


stressss ceni tau tak.dahla suami jauh.ada apa2 je duk bagi alasan suami jauh,bolehla nak handle sume2 ni.

cuba ko duduk di tempat aku?

p/s: ada jugak orang yang kite suh die duduk di tempat kite taknak terima kenyataan hidup.

Monday, March 11, 2013

i'm proud of you!

kekanda pergi berjuang,adinda di medan seni..oh no i am not in the bidang seni.haha

terngiang2 lagu lama tu..tajuk lagu taktau,memang failed! tapi lagu si baju hijau tau.sebab dengar masa majlis kawen aku,deejay tu pasang.tu pun lepas die soal siasat sape ntah nak tau aku gn iskandar keje apa.kui3

entry tentang askar dan seangkatan dengannya.kenapa?sebab suami aku tentera.tentera darat.dan saya bangga! tabik!!

sejak kes lahad datu tu,polis dan tentera jadi fokus utama.banyak entri2 kat fb ataupun kat berita dan semua media massa.dengan aku2 jadi teruja,tambah2 suami pun tentera,tapi bukan ke lahad datu la dah sekarang ni beliau di Lubnan.kira berjuang jugakla kan..tapi kalau suami di kem kuching memang kena get ready ke lahad datu juge.sedey aku tengok kawan aku yang suami ke lahad datu,dipeluknya baby diorang yang masih kecil.sobs..apapun isteri kena kuat ye! dah memang tanggungjawab mereka berkhidmat untuk negara.

kalu nak kire aku anti dengan askor2 ni sebab xtaula.dari zaman aku belajo lagi aku duk tengok kawan2 duk kapel2 dengan set2 tentera ni.aku siap cakap lagi aku tak suke.well karma hits back.i'm in love with a soldier and i'm thankful.tak sangka kan bertemu jodoh dengan seorang tentera merangkap kawan sekelas aku.kui3..syukur alhamdulillah

tu sahaja entry malam ni. overall i'm proud of all soldiers out there! may Allah bless you! assalamualaikum =)

Thursday, March 7, 2013

almost 5 months

assalamualaikum,

kalu tengok tajuk mesti bajet macam dah pregnant nak masuk 5 bulan.hikss..macam pagi tadila aku cek in kat Klinik Kesihatan Bukit Payung,kak miza terus komen tanya ada isi ke tak?sensitip kalu bab2 klinik kesihatan ni.almaklumlah ibu2 mengandung kan wajib ke sini.hehehe..insyaAllah i will and soon going to Klinik Kesihatan for that one reason. =)

nak cite sal 5 bulan.pejam celik dah nak masuk 5bulan berjauhan dengan suami. tahun lepas aku hantar iskandar bulan 10.ni dah bulan 3..tibe2 cepat pulak.after hantar iskandar tu setiap hari rasa laaamaa sangat.dahla bulan 11 dgn 12 cuti.memang termenung jauhla aku ni.rasa patah kaki..nangis tu mcm dah jadi makanan ruji.aku macam takboleh terima jugakla dia ke sana untuk setahun.

then abes cuti n start keje,baru rasa OK sikit sebab bz sgt kan.ok la at least aku takde buang masa pikir bila suami nak balik jee..n now i am counting days for him to come home!rasenye ade dalam sebulan lebey kot.jom membilang hari! excited sangat2 ni,dahla da lame tak skype,just bbm n tgok gambo2 je.tapi bersyukur sgt2 sebab masih dapat berhubung walau dipisahkan dengan benua dan lautan.hehe

aku xtaula orang lain tapi 5bulan tu satu jangka masa yang agak lama untuk pasangan yang baru mendirikan rumah tangga macam aku ni.kami menikah kemudian dalam masa 3 minggu camtu suami dah ke seberang laut..masa tunang ritu dengan yakin cakap boleh terima sebab dah memang tugas dia kan.tapi sekarang ni kena kuatkan hati dan perasaan.alhamdulillah Allah sentiasa disisi dan family n family in law pun sgt2 supportive.love u olls! yang paling penting,rasa macam bercinta gtuww.hiks

untuk pasangan yang berjauhan seperti saya,ada hikmah di sebalik semua yang terjadi.akan hadir manisnya di kemudian hari..untuk yang memang tinggal sebumbung,anda sangat beruntung!alhamdulillah..=)


Tuesday, February 12, 2013

rumpai laut for sale!!

assalamualaikum,

lama tak menyinggah ke blog sendiri.kemalasan berganda2 untuk menaip entry baru.paksakan diri jugak ni sebab nak cerita tentang rumpai laut.aku mula makan rumpai laut ni sebab duk tengok kat FB sal khasiat rumpai laut yang sangat bagus untuk kulit.kebetulan pula kakak ipar aku kakja memang makan rumpai laut so nak cuba jugakla.pantang betol kalau ada benda2 baru mesti nak cuba,hehe

yang lecehnya tentang rumpai laut ni sebab kena masak sendiri.biasa kita beli produk kecantikan yang dah siap,tinggal nak telan je.sebab aku ni jenis yang sanggup,so masakla jugak..bila da mula makan rumpai laut ni,dah jadi ketagih,rasa macam kalau tak makan sehari tu rasa tak lengkap regime pemakanan harian aku..setelah sebulan mengambil rumpai laut ni dengan penuh istiqamah,alhamdulillah memang dapat rasa perbezaanya.aku punya tapak tangan dan tapak kaki yang agak kasar.sejak consume seaweed ni,tapak tangan dengan tapak kaki jadi sangat soft and supple,rasa sangat wahhhhh!lembutnyaaaa..pastu dak circles pun dah kurang,rasa lebih bertenaga dan lawass..rumpai laut ni ala2 kita makan sayur jugak sebab ianya kaya dengan serat..


ni steps untuk masak rumpai laut.kalau nak detail lagi sila google @ browse my fb page =)



 yang ni aku jual area marang dan kuala terengganu.1 bekas ni hanya RM5 sahaja..hehehe




 ni pulak cara aku makan rumpai laut,minum sekali dengan air sirap.nyummm.ala2 cincau gtuwww

haa yang ni korang boleh tengok sendiri.lain kan lepas makan rumpai laut.yang pentingnya,semuanya dari Allah.kita hanya mampu berusaha dan berdoa serta berserah padaNya.. =)

Sunday, January 13, 2013

selamat hari lahir suamiku =)

assalamualaikum...

lama tidak menapak di blog sendiri..tergerak hati nak menulis tapi ada sahaja kekangan masa..agak sibuk kebelakangan ini..alhamdulillah malam ni ada free sikit so kita update sikit ye.

hari ni 13 Januari 2013,hari lahir suamiku,Che Ku Edy Iskandar yang ke..tu kena tanya empunya diri,hehe.tahun ni empunya diri menyambut hari lahir di Beirut dan si isteri pun tak mampu nak meraikan hari istimewa si suami.walaubagaimanapun,si isteri telah berjaya mengadakan majlis harijadi bagi pihak si suami dengan bantuan family in law.hikss sukee

nak pos hadiah,kos agak mahal so aku mampu beli sebiji kek je.seperti biasa tempah dengan che nor dari sweetpea.aku cuma nak kek warna hijau gelap dan sedikit wordings atas kek tapi che nor came out with a soldier on the cake! LOVE IT TO THE MAX!



my sister in law suggest buatkan satu video untuk tatapan iskandar.aku bab2 video ni aku fail,sebab aku malu dan segan,haha.tapi secara spontannya terjadilah aku dan ucapanku itu.abaikan muka aku yang kedut2 tahan malu,kikiki.



untuk hubby,please take care of yourself and please please come back soon.i miss you so much!

orait itu sahaja updatenya..take care loves!